Sådan justerer du din håndkikkert før brug

Sådan justerer du din håndkikkert før brug

Når du lige har fået din nye håndkikkert, skal den justeres, før du kan bruge den. Derfor har vi samlet en række nyttige tips til dig her, så du kan komme godt i gang og få det fulde udbytte af din nye, fine håndkikkert.

  1. For det første er det vigtigt at indstille din håndkikkert, så begge okularer fokuseres til hver af dine i øjne.

  2. Det kan du gøre ved at tage godt fat i kikkertløbene, og så presse dem sammen eller trække dem længere fra hinanden, indtil du opnår ét billede i stedet for et dobbelt billede.

  1. Dernæst kan du lukke dit højre øje, og så justere fokushjulet i midten mellem de to kikkertløb, indtil objektet, du betrager, er i fuld fokus med dit venstre øje.

  1. Det er ikke ukendt, at vi ikke ser lige godt på hvert øje. Derfor kan du nu justere kikkerten for at tage højde for hvert af dine øjnes forskellige syn. For at gøre dette skal du finde den såkaldte dioptri-justering på håndkikkerten. Denne er typisk placeret på kikkertens højre okular. Du kan genkende den ved, at den har tal eller mærker indskrevet. Der kan også være plus- og minussymboler.

  2. Luk så dit venstre øje og drej på justeringshjulet, indtil det samme objekt i det fjerne er i fokus med dit højre øje.

  3. Åbn så begge øjne og check, at objektet stadig er i fokus. Her kan det blive nødvendigt igen at foretage en lille justering af det centrale fokushjul.

  4.  Gentag om nødvendigt processen foroven.

Brug så begge hænder på din kikkert, og brug pegefingeren på din foretrukne hånd til at justere det centrale fokushjul.

Så er du parat til at kigge på fugle og stjerner samt tage din håndkikkert med på vandretur!

Relaterede indlæg